Alternate Text
MAN
گزارش ویژه
به مناسبت دوم شهریور سالروز تأسیس کشتیرانی جمهوری اسلامی ایران؛
به مناسبت سالروز تأسیس کشتیرانی جمهوری اسلامی ایران بر آن شدیم تا در این شماره از پیام دریا تاریخچه مختصری از روند فعالیت ناوگان ملی را در دهه‌های اول تا چهارم در جهت بالندگی، تغییرات و توسعه به آگاهی مخاطبان گرامی برسانیم.
گفت‌وگوی پیام دریا با تجار ایرانی؛
آمارها نشان می‌دهند بعد از جنگ روسیه و اوکراین، حجم تبادل تجاری بین ایران و روسیه افزایش یافته است.
جدیدترین مقالات
بررسی تصمیم راهبردی برای لایروبی ولگادن؛
کانال استراتژیک «ولگا دِن» که دو مسیر رودخانه‌ای را توسط یک آبراه 63 مایلی به هم می‌رساند امکاناتی را برای کشتی‌های کوچک فراهم می‌کند تا از طریق دریای خزر و دریای آزوف به سمت و سوی دریاهای آزاد راهی شوند.
ایران و روسیه به لحاظ موقعیت جغرافیایی، ظرفیتِ زیربناها و ناوگان حمل و نقل -به ویژه حمل و نقل دریایی، اندازۀ اقتصاد، بازار تقاضا، روابطِ گستردۀ سیاسی و اقتصادی، موافقت‌نامه‌های همکاری و منافع مشترک، شرایط بسیار مساعدی برای بهبود و توسعۀ همکاری‌ها در بخش دریایی دارند.
جدیدترین گفت و گوها
گفت‌وگو با مدیر بندر سالیانکا
بندر سالیانکا در شمال غربی دریای خزر و از جمله بنادر واقع در استان آستاراخان روسیه است که در دهانه رود ولگا قرار دارد و هم اکنون، تحت مالکیت و راهبری گروه کشتیرانی جمهوری اسلامی ایران است که با سرمایه‌گذاری 10 میلیون دلاری در حال بازسازی و افزایش ظرفیت است.
کاظم جلالی، سفیر جمهوری اسلامی ایران در جمهوری فدراتیو روسیه
رابطه ایران و روسیه طی سال‌های اخیر با فراز و فرودهای بسیار مواجه بوده است با این حال می‌توان گفت این روابط در هر حال دوستانه بوده است؛ اما اکنون و پس از شدت گرفتن بحران اوکراین این روابط سطح تازه‌ای را تجربه می‌کند که در تاریخ روابط سیاسی- اقتصادی دو کشور بی‌سابقه است.
کانتینریزه شدن حمل و نقل دریای خزر ضرورت تجارت با روسیه؛
دریای خزر یکی از حلقه‌های اصلی تجارت ایران و روسیه و بخش مهمی از کریدور شمال-جنوب است.
جستار در متون
جنگ روسیه و اکراین که از اوایل سال 2022 میلادی آغاز شد، جهان را در همه ابعاد سیاسی- اقتصادی تحت تأثیر قرار داده است و از دید تحلیلگران و کارشناسان، مسیر حمل‌ونقل کالا از طریق دریا را به جای غرب به شرق از شرق به غرب تغییر داده، بدین ترتیب تأثیر بسیار قابل توجهی بر حمل‌ونقل دریایی جهان گذاشته است.

آخرین شماره

برای مشاهده مطالب کلیک کنید

nashrie

دیدگاه
بیش از یک سال از آغاز جنگ روسیه و اوکراین می‌گذرد. یکی از عواقب این تنش، حملات اقتصادی غرب علیه روس‌ها بود؛ از جمله اهداف تحریم‌های سختگیرانه علیه روسیه انسداد دالان‌های باری و تجاری این کشور است.
بنادر کانتینری ممکن است در نهایت کمی از ازدحام رهایی یابند، اما در حال حاضر با چالش جدید رشد تقاضا روبه‌رو هستند.
بنادر جابه‌جایی کالاها و خدمات را بین بازارها تسهیل می‌کنند، هزینه‌های حمل‌ونقل را کاهش و کارایی را افزایش می‌دهند. داشتن سهم از بنادر مختلف در سایر کشورها می‌تواند به افزایش حجم محصولات صادراتی و ادغام در زنجیره‌های ارزش منطقه‌ای کمک کند.
روابط ایران و روسیه در فصل تازه‌ای از تاریخ طولانی خود قرار دارد. در این میان آنچه بی‌سابقه است سرمایه‌گذاری طرف ایرانی در حوزه راهبردی حمل‌ونقل دریایی روسیه است.
سرمایه‌گذاری گروه کشتیرانی جمهوری اسلامی ایران در بندر سالیانکا واقع در استان آستاراخان روسیه در شمال دریای خزر زمینه همکاری‌های تجاری دو کشور را به شکل بی‌سابقه‌ای گسترش داده و متحول ساخته است.
توسعه همکاری‌های اقتصادی ایران و روسیه نیازمند برنامه‌ای جدی و مدون است. دو کشور طی سال‌های اخیر در حوزه سیاسی علی‌رغم فراز و نشیب‌ها دارای روابطی پیوسته بوده‌اند.